Finnskogen

En doft av rök och kaffe, en brandgul lilja i solskenet vid ett övergivet torp. En blommande slåtteräng om försommaren, svalkande klart bäckvatten från en näverkåsa och lommens klagande rop i skymningen. En skog för upplevelser och stämningar från en annan tid och kultur. Välkommen till Finnskogen.
På 1600-talet koloniserades Finnskogen av finska nybyggare, svedjebönder. Med sin fulländade teknik, att med eldens hjälp få fram stora skördar ur aska efter bränd skog, betvingade de den mäktiga storskogen. Deras kultur och språk levde här i 350 år och de finska rösterna har knappt tystnat. Det är bara 50 år sedan de sista gamla dog och rökstugorna föll ur bruk. Men fortfarande lever minnena kvar, bland annat i form av Skandinaviens bäst bevarade finngårdar. I Torsby kommun finns ett 30-tal rökstugor bevarade, varav 10 intakta och kvar på ursprunglig plats.

Under sommarhalvåret är många av dessa finngårdar öppna för besökare. Här får du en unik inblick i en försvunnen kultur, men också kaffe, våfflor eller motti med fläsk. Och kanske bjuds en trudelutt eller
svängom i gröngräset.


Länkar till Turistinfo

Besök visittorsby.se »Hovfjället på Facebook